Mõned lihtsad tõed kangastaustadest

Vast iga fotostuudio töökogemusega fotograaf teab kvaliteetse kangastausta väärtust. Neid ei kasuta ükski fotostuudio pelgalt ilu pärast, vaid valguse juhtimiseks ja vaataja tähelepanu suunamiseks pildistatavale ehk kontrollitud keskkonna loomiseks parema tulemuse nimel. On fotosessioone, kus kangastaustade kasutamine on vältimatu.

Kui fotograafid otsivad kvaliteetseid kangastaustu, mida kasutada kas oma fotostuudio püsirekvisiidina või väljasõidul, seisavad nad sageli kanga materjali ja omaduste suhte küsimuses mitmete valikute ees.

Niisiis – milline on hea kangastaust?

Head kangastaustad on valmistatud tugevast materjalist, mis peavad taustavalgust hästi kinni. Ja väga paljudele materjalidele saab ka peale maalida taustapildi, milletaolisi armastasid kasutada sajanditagused päevapiltnikud. Maalimata kanga tekstuur aga loob neutraalse mulje, näides fotol justkui krohvitud seinana. Seepärast armastavad kangastaustu portreefotograafid.

Hea kangastaust on välja mõõdetud parimast hetkel saada olevast materjalist, seda on piisavalt pika ja laia rulli jagu, et lõuendist jätkuks ka suuremate kompositsioonide taustaks. Rulli üles riputatud ja alla lahti keritavad erinevad kangastaustad fotostuudio seina ääres on alati kasutusvalmis ja hästi hoituna teenivad nad fotostuudiot aastaid. Neid on lihtne puhastada enamasti piisab niiske käsnaga üle käimisest, kui tegu pole just eritellimusel käsitsi maalitud pildiga lõuendiga.

Ja millega arvestada kangastausta valimisel?

Fotograafid, kes kasutavad oma töös kangastaustu, peaksid kindlasti võtma nende lõuendite soetamist kui investeeringut oma fotostuudio tuleviku nimel. Parem maksta algul kvaliteetsema ehk vastupidavama kanga eest rohkem – kestab kauem ja hoolduskulud on väiksemad. Hea kangastaust kestab aastaid. 

Kas kangas jääb fotostuudio püsirekvisiidiks või hakkab käima kaasas tööväljasõitudel? Sellest sõltuvalt võiks kangarull mahtuda sõiduautosse. 

Kangastausta on mõtet kasutada siis, kui töö on kohas, kus saab või tuleb kasutada palju valgust ja eredaid välke. Üks säärane koht on just fotostuudio. Siin ongi oluline kanga tihedus, et taustavalgus ei pääseks sellest läbi segama sessiooni jaoks loodud välgu- ja prožektorivalguslahendust. See on eriti oluline portreesessioonide puhul.

Kvaliteetseid ning ilusaid kangastaustu saab tellida siit: https://www.oliphantstudio.com/

Eestis saab kohapeal näha ja katsuda kangastaustu Fotoluksis: https://www.fotoluks.ee/?op=body&id=916

Mida kangastausta kasutamine veel annab?

Kui tegemist on lõuendiga, millele saab käsitsi taustapilti maalida, loob see võimaluse mitmeteks ainulaadseteks taustadeks, mida konkurentidel pole ning mis on seetõttu konkreetse fotostuudio tõmbenumbriks.

Kui kanga tekstuur seda võimaldab, saab luua mulje vanaagse krohvseina või millegi muu kasutamisest taustana kanga asemel. Kanga ja kutsemeisterlikkuse küsimus.

Kokkuvõttes pakuvad kangastaustad fotograafidele võimalusi uueks tasemeks oma töös ja sobivad ühtviisi hästi nii profi- kui hobipiltnikele. Nende hooldamine on lihtne ja need kestavad ja teenivad kaua. Ning professionaalne fotostuudio on alati varustatud vähemalt ühe kangastausta kasutamise võimalusega.

Meil on Suudio35-s kasutusel mitmeid erinevaid kangastaustu ning me tegeleme pidevalt sellega, et nende valik oleks veelgi parem ja laiem. Stuudios olevate taustadega on võimalik tutvuda siin: https://stuudio35.ee/stuudiotaustad/