Video sotsiaalmeedias turundamisel 

Sotsiaalmeedias ringi vaadates märkame üha enam videopostitusi. Lühikesed ja meeleolukad videod tõmbavad meie tähelepanu ja see, et video populaarsus sotsiaalmeedias aina kasvab, ei ole saladus. Statistika näitab, et sotsiaalmeediat vaadatakse peamiselt telefonist, mitte arvutist ja see tundub ka loogiline, sest telefon on igapäevaselt enamikele meile truu kaaslane ja vahend ajaveetmiseks. 

Internetis leiduvad uuringud näitavad, et viimase aasta jooksul on Facebook Live’i igapäevaseks vaatamiseks kulutatud aeg kasvanud neljakordselt ja Instagramis vaadatakse videoid 80% enam kui pildimaterjali. Kindlasti on oma osa sellel, et oleme eriolukorrast tingituna muutnud oma käitumisharjumusi ja inimeste seltsis ajaveetmine on liikunud üha enam digikanalitesse. Võib olla on see ka tingitud peale kasvavatest põlvkondadest, kelle meedia tarbimisharjumused on kardinaalselt muutunud võrreldes varasemate põlvkondadega.

Internetist leiame infot ka selle kohta, et enim tähelepanu saavad videod, mis on kõigest kuni 15 sekundit pikad ja mida pikem on video, seda vähem vaatamisi.

Kuidas luua kaasahaaravaid sotsiaalmeedia videoid

Video loomine tundub nii mõnelegi korraliku väljakutsena. Esmapilgul väga lihtsana tunduv ettevõtmine võib tegema asudes olla palju keerulisem. Kui pildi kujundamise või postituse kirjutamisega on enamus kätt proovinud, siis videopostituse tegemisel ei jõuta tihtipeale ideest kaugemale. 

Selleks, et mitte liigselt üle mõelda on mõistlik hakata tegutsema, aga kust alustada?

Koondasime sinu jaoks olulised etapid, mida läbides jõuad soovitava tulemuseni.

  • Videopostituse eesmärgi sõnastamine

Kui sinu videopostituse eesmärgiks on turundustegevus, siis seda olulisem on selle sõnastamine. Kas soovid oma jälgijatega rohkem suhelda, jagada pilku oma ettevõtte telgitagustesse või reklaamida oma toodet/teenust? Kui oled saanud paika eesmärgid, on sul oluliselt lihtsam alustada video tegemist.

  • Video idee leidmine

Kui sul juba on mõni mõte varuks, püüa see lühidalt kirja panna, see aitab edasise protsessi lihtsamaks teha. Ka tulevikus tasub teha märkmeid, kui tekib mõni põnev mõte, mis toetavad sinu brändi eesmärke. Kui aga pea juhtub mõtetest tühi olema, tasub pilk peale visata oma sotsiaalmeediale või blogile.

Varasema sisu taaselustamine

Kui sa oled olnud aktiivne digiturunduses, on sul kindlasti kogunenud juba väärt sisu, mida on hea oma jälgijatele meelde tuletada. 

 

  1. Viska pilk peale oma blogile.

Kui oled tegelenud blogi kirjutamisega, on selle sisu tõenäoliselt ideede varaait. See on suurepärane võimalus tuletada meelde jagatud postitusi ja taaskord juhtida tähelepanu teemadele, mis on sinu  jaoks olulised.  

  1. Kasuta analüütika tööriistu

Selgitamaks välja, milline sisu läheb korda sinu jälgijatele, saad appi võtta erinevad tööriistad. Näiteks Facebookis on suurepärane võimalus vaadata statistikat selle kohta, millised postitused on enim vaadatud ja kommenteeritud. Blogi külastatavuse ja lugemise kohta saab abi Google Analytics´ist. Viska neile pilk peale ja ehk on just nende hulgas mõni väga hea idee video tegemiseks.

Uuri, mida teevad konkurendid. 

Oma konkurentidel tasub alati silm peal hoida. Vaata nende sotsiaalmeediat ning seda, millised videopostitused saavad enim tähelepanu. Ammuta inspiratsiooni ning loo saadud mõtete pinnalt enda idee. 

  • Tegevusplaani läbimõtlemine

Lühivideo formaat nõuab põhjalikku läbimõtlemist, sest aeg, mille jooksul pead suutma vaataja tähelepanu püüdma ja sõnumi edastama, on väga lühike.

Ka siis, kui su videos ei ole tekstilist osa, on oluline omada kontseptsiooni ja ettekujutust selle kohta, milline iga võte välja peaks nägema. See aitab hoida sul fookust, kui salvestama asud. 

Kui sa plaanid enda videot jagada sotsiaalmeedias, pead arvestama sellega, et video esimesed paar sekundit peavad olema tähelepanuväärsed ja vaatajat naelutama ja seda kõike ka ilma helita! Facebooki vaatamisharjumuste uuringud näitavad, et 85% juhtudel vaadatakse videoid hääletult ja alles siis, kui video pakub huvi, kuulatakse seda heliga. Seega peab video algus olema piisavalt huvitav, et see köidaks vaatajat ja ta oleks valmis seda ka jagama. Selleks ei pea hakkama ratast leiutama, vaid jälgi, et pisipildi (avapildi) valimisel ei oleks seal uduseid kaadreid ja ilmetuid värve. Õnneks on Facebookil endal olemas tööriistad, mis aitavad lisada subtiitreid kui videot üles laed. See annab võimaluse lisada pisipildile vihje, mida videos on võimalik näha.

  • Keskendu loole, mitte müügile

Ära unusta, et sotsiaalmeedia on koht, kus inimesed käivad sotsialiseerumas ehk teiste inimestega suhtlemas. Keegi ei taha seal lapata reklaame või vaadata klantse ettevõtteid tutvustavaid videosid. Selleks, et siiski jõuda oma klientideni, pead sa loomulikult neid hästi tundma. Tee hoolikalt ära kodutöö ja pane kirja kõik, mis sinu sihtgruppi kõnetab. Keskendu enda loole ja pakutavale väärtustele, mitte müügile. Videoturundusel on oluline puudutada vaataja emotsioone. Pane nad samastuma nii, et nad tunnevad ära enda salasoovid või vajadused ning paku neile lahendusi. Alles klipi lõpu poole on õige aeg suunata nad soovitud käitumisele (call to action).

Oluline on meelde jätta, et videoturundus ei tohi olla järjekordne kuiv ja elutu reklaamfilm.

  • Aeg on asuda salvestama

Mida aasta edasi, seda enam keskenduvad mobiiltelefonide tootjad foto- ja videoprogrammide täiustamisele. Enamik nutitelefonidest suudavad tänapäeval salvestada kõrge heli- ja visuaalse kvaliteediga videoid. Seega saab video tegemist alustada täiesti käepäraste vahenditega.

Alljärgnevalt mõned soovitused, kuidas luua telefoniga kvaliteetset algmaterjali:

  1. Stabiliseeri oma telefon statiiviga

Stabiilne video aitab sellel välja näha professionaalsem. Amazonist saate hõlpsalt taskukohaseid statiive. Näiteks telefoni ministatiiv maksab umbes 11 eurot.

  1. Kasuta mikrofoni

Heliga salvestamiseks on mõistlik leida vaikne koht. Helikvaliteedi parandamiseks on soovitav osta eraldi mikrofon, näiteks lipsumikrofoni (Lavalier) saad kõigest mõnekümne euro eest. 

  1. Leia hea valgustus

Loomuliku valguse kasutamine on üks parimad viise, kuid siin tuleb kindlasti arvestada sellega, et otsene päikesevalgus võib hoopis kurja teha. Kerge pilvisus õuetingimustes või akna lähedus ruumis olles, on ideaalsed, et luua valgus, mis aitab filmil olevatel inimestel loomulikud välja näha. Kui aga see võimalus hetkeolukorras puudub, töötavad ka lambid suurepäraselt. Siin aga arvestage kindlasti sellega, et pigem ikka valge kui hämar! Video salvestamisel on oluline, et valgus leviks ühtlaselt üle näo, kui just ei soovi kunstilist efekti videos tekitada. Enne, kui asute tegutsema, tasub YouTube mõni valgustuse teemaline video vaadata.

  1. Kui material koos, on aeg asuda seda töötlema

Oled salvestanud enda video jaoks vajamineva materjali, aga kuidas sellest kokku saada üks ja terviklik video? Siin tulevad sulle appi erinevad äpid ja programmid. Telefoniga salvestatud videote töötlemiseks on mugav kasutada erinevaid allalaetavaid äppe, mis just selle töö jaoks mõeldud.

Alljärgnevalt leiad mõned tööriistad, kuid kindlasti tasub ka ise juurde uurida.

 

Animoto

 

Sotsiaalmeedias sobib väga hästi  jagada slaidiseansina loodud videod. Selline video võimaldab põimida tekstsõnumeid piltide ja videotega, moodustades kokku toreda tervikliku sõnumi. Et heliga vaatajatel oleks lõbusam, saad muusikat lisada vaid mõne hiireklõpsuga.

 

QUICK

 

See on äpp, mis teeb video toimetamise mugavaks otse telefonist. Selles keskkonnas on editeerimine mänguliselt lihtne ning saad kasutada paljusid erinevaid efekte ning muusikat. Kui oled video monteerimisel täiesti algaja, siis just sellistest äppidest on tore alustada, et saada kätte video kokkulõikamise tunnetus.

 

CANVA

 

Ehk olete kokku puutunud Canva keskkonna kujundusvõimekusega, aga kas sa teadsid, et sealt leiab ka tööriistad videotöötluseks. Selle keskkonna plussiks räägib kindlasti pildi- ja videopank, millest võid leida toredat materjali, mida miksida enda videosalvestistega. 

 

LUMEN5

 

See keskkond on suurepärane brändi kujundustööriist ning oma olemuselt sarnaneb Canva keskkonnale. Kuidas selles keskkonnas toimetada, leiad abi siit videost.

 

  1. Video jagamine sotsiaalmeedias

 

Video jagamisel digimeedias on oluline silmas pidada, kuhu sa selle postitad. Kuna sotsiaalmeediat vaadatakse enamjaolt telefonis, on oluline valida selleks sobiv formaat.

Ruut, vertikaalne või horisontaalne video

Ruut ja vertikaalne video on enamlevinud Instagramis ja Facebookis ning horisontaalne YouTube´s ja kodulehel. Miks nii?

Põhjus lihtne, kuna Instagrami ja Facebooki vaadatakse enamasti telefonis, on just vertikaalne formaat mugav telefoni ekraanilt vaadata. Kui sinu video tegemise esialgne eesmärk on sotsiaalmeedia, peaksid seda arvestama juba videomaterjali salvestamisel. Pikemate videote puhul, mida jagad blogis või YouTubes, kasuta aga horisontaalset ehk teleekraanile omast formaati. 

Nelinurkne (1:1) video hõivab sinu telefonis 78% suurema pindala, kui seda teeb horisontaalne/landscape video (16:9). See omakorda aga võimaldab sul suuremalt ja selgemalt oma sõnumit edastada. Sama efekti annab ka vertikaalselt tehtud video.

Pisipildi (thumbnail) tähtsus video jagamisel

Kui näed sotsiaalmeedia voos videot, siis liikumatul kujul on sellel piltvaade. Kas sa teadsid, et sa saad ise valida mida inimesed näevad, kui video parasjagu ei mängi? 

Hea thumbnail sisaldab:

  • Tekstiga pilti
  • Positiivseid emotsioone, rõõmsaid nägusid
  • Armsaid loomi
  • Erksaid värve ja selget pilti

Jaga videot otse postitatavasse keskkonda

Ära jaga videolinki, vaid lae otse üles keskkonda ning Facebook´i ja Instagram´i tee eraldi postitused ning kohanda need just nendele keskkondadele mugavas formaadis. Kas sa teadsid, et Facebook piirab lingitud videote nähtavust? Olenemata sellest, et sinu video on väga hästi õnnestunud, ei jõua see lingituna kahjuks paljude vaatajate ette.

Loodetavasti said sa mõned uued mõtted ja ideed mida katsetama asuda. Pea meeles, et harjutamine teeb meistriks ning ka kõige suuremad meistrid on olnud kunagi algajad.

Kui aga harjutamine võtab sul veel aega ning videomaterjali oleks vaja kohe, võid julgelt meiega ühendust võtta, aitame sind meelsasti sellel teekonnal.