Saame tuttavaks portreefotograaf Gerda Carinaga.

Gerda on Stuudio 35 tihe külaline, ta naudib väga meie valgusküllaseid ruume, kuna ta armastab pildistada just loomulikus valguses. Imeline ja armas inimene ning suurepärane fotograaf.
Tema enda sõnadega:

Gerda Carina is a portrait photographer and her passion is to get you into the studio to create a beautiful legacy that will live beyond your lifetime. She knows that there is beauty in your soul and bringing that out and putting it into a photograph will shift the way you see yourself.

 

Intervjuu Gerdaga

Kuidas näeb välja Sinu kui porteefotograafi igapäevane töövoog?

 

Kuna pikad fotosessioonid oma klientidega fotostuudios nõuavad palju energiat ja jõudu, siis minu töövoo lahutamatuks osaks on ka oma tervise eest hoolitsemine igapäevaselt. Kliendiga töö ning tema juhendamine mitmeid tunde fotostuudios nõuab minult parimat füüsilist vormi ja seda aitavad saavutada erinevad treeningud, nagu bikram yoga, hot pilates, tantsimine ning loomulikult ka vaimne pool, milleks on positiivne mõttelaad ja positiivne ellusuhtumine ning enda vaimsusega tegelemine. Stuudiovabad päevad kui ma kaamerat käes ei hoia, on täis ettevalmistustöid eelseisvateks sessioonideks ning nõuavad samuti energiat ja fokusseerimist. Seetõttu pean füüsilist treeningut ning keha tugevana hoidmist väga oluliseks. Siia lisandub igapäevane eneseareng ehk õppimine ja enesetäiendamine. Kui töötan stuudios ning klient on kaamera ees läheb kõik alati nii, nagu minema peab. Oma kõige tugevama töö saavutan, kui lasen tööprotsessil sujuda loomulikult ja spontaanselt, ilma surveta. Minu jaoks ongi portreefotograafia suurim võlu justkui tants teadmatusega, mille lõpptulemust täpselt kunagi ette ei tea. Oma igapäevasest töövoost räägin põhjalikumalt oma üsna pea ilmuval online kursusel.

Missuguseid vahendeid Sa armastad fotosessioonidel kasutada?

Minu kõige suuremaks vahendiks on suhtlus. Ma võiksin ju nimetada erinevaid objektiive, paljusid teisi tehnikavidinaid, kuid kõige tähtsam vahend minu jaoks on – luua usalduslik side kliendiga. Läbi aastate olen töötanud paljude väga erinevate inimestega üle maailma ja julgen väita, et saan hakkama ilmselt iga inimtüübiga ja ka vastupidi. Portreefotograafias on kontakt inimesega ülioluline. Selleks aga, et osata luua suhe võõraste inimestega ja panna neid kaamera ees unustama oma argielu ning tuua nad olemasolevasse hetke stuudios, selleks peab olema ise julge ja eelarvamustevaba. Täiskasvanud inimest tema mugavustsoonist välja tuua ei ole alati kõige lihtsam, sest see on siiski inimese jaoks ebamugav ja ei ole ka harjumuspärane ning nõuab pingutust. Seetõttu on tähtis, et tunnen iseennast ja see teadmine ja praktikas kasutamine on parim vahend ka fotosessiooniks. Tunnetan kohe ka inimese hinge, näen neid n.ö. läbi, ning suudan alati vajutada õigele nupule, et ka sisemine ilu pildile jääks. Just eelkõige rahu inimese sees. Ülevoolav ja võlts Ameerikalik keep smiling – see kuidagi ei kõneta mind. Minu eesmärk on panna inimesed mäletama ja tundma läbi minu fotode. Kui minu klient vaatab endast tehtud pilte, soovin, et ta tunneks pigem rahulolu oma sisimas kui et ülevoolavat emotsiooni. Emotsioonid võtavad energiat, aga tunde lainel on alati mõnus olla. Soovin, et minu tehtud foto meenutaks inimestele nende kodu, kus iganes või mis iganes see ka oleks. Mäletan, kuidas üks tagasiside minu tehtud fotodele oli järgnev: “You have “awakened” my soul to touch and feel realms of endless beauty within and outside of me. How you see me is talismanic. The holiness increases each time I gaze into them.” See oli minu jaoks kinnitus, et olen õigel teel.

Millised kunstiteosed Sind inspireerivad?

Aljaz Babnik on superlooja ja tema tööde vaatamine teeb alati südame soojaks ja toidab unistusi. Tema töö on tõeline kunstiteos. Kui ma ookeani äärde pikemaks ajaks peatuma jään, teen kindlasti ka veealuseid fotosessioone. Surfi ja “veepealse” jäädvustamisega olen algust teinud juba ammu, kuid seda veel ainult kaldalt. See on üks minu suur kirg ja inspiratsiooniallikas. Üldiselt paelub mind igasugune looming, mis on loodud puhtast kohast ja mison ilma egota – see on alati inspireeriv kunstiteos.

Kes on tavaliselt Su kliendid?

Olen aastaid teinud tööd moemaailmas. Londonis näiteks töötasin ainult tantsijatega, lauljatega, näitlejatega, modellidega, artistidega etc, keda pildistasin moeajakirjadele. Tasakaaluks naudin nüüd n.ö. tavainimeste pildistamist, kes ei ole seotud agentuuridega vaid on ise oma elu peremehed. Ma naudin seda, et saan pakkuda neile midagi meeldejäävat. Kuna minu portreefotograafia lõpptulemus valmib füüsiliste printidena, mitte ainult digitaalselt, siis näen ka inimese suurt tänutunnet sellise erilise mälestuse üle. Minu klientideks on üldiselt naised, või naised koos abikaasadega. Loomulikult on alati teretulnud ka lapsed ja vanavanemad, kelle jäädvustamine on ülim looming ja nauding. Kuna enamjaolt on minu kliendibaas üles ehitatud siiski mujal Euroopas, Eestist väljapool, satub minu kaamera ette ka palju ärivaldkonna inimesi. Tegin näiteks Monacos suurt projekti ühe ettevõtte jaoks, kes vajasid pilte oma kodulehe ning sotsiaalmeedia platvormide jaoks. Loomulikult, kui mulle ka selliseid pakkumisi tehakse, siis tunnen rõõmu, et minu pildid ettevõtteid kõnetavad ja annan endast parima, et kodulehe visuaal oleksnauditav ja professionaalne.

Milliseid emotsioone Sa soovid oma töödes talletada?

Minu jaoks on olnud alati oluline jäädvustada inimese sisemist poolt, mitte niivõrd seda kuidas ta välja näeb. Jah, muidugi on sessioone, kui klient tahab jäädvustada ainult oma välimust, sest ta ei ole kunagi sellele mõelnud, et pilt näitab ka inimese sisemist poolt. Gerda tegemistega saab tutvuda tema kodulehel

Siit saad järgi uurida aga seda mida Gerda arvas Stuudio 35-st

Mõned Carina tööd